Friday 27 February 2015

La idea que molts tenim de Mongòlia és la estepa. Una gran extensió de verd amb petits punts blancs i un cel blau. Temperatures molt fredes a l'hivern i el desert del Gobi, per tant alhora també molta calor. Comprobat, a excepció de les poques i poc poblades poblacions junt a la capital, Mongòlia és kms i kms2 d'estepa i taiga al nord, sense indicacions a les pistes que uneixen els punts geogràfics, sense cobertura de mòbil fora els municipis, pobles tant aïllats com els tsaatan que només els pots visitar si hi arribes a caball. Gran Imperi al seu moment, comunista durants uns anys i ens els ultims 20 anys s'ha acomodat ràpidament a la democracia i al capitalisme. No semblen haver-hi massa diferències respecte al diner entre un jove europeu i un mongol.
Ulan Batar, Ulan Batoor, diferentes maneres d'escriure el nom de la capital, és la més fred del món. Les temperatures a l'hivern poden arribar als -40º. També és de les més contaminades, i amb taxes d'alcoholisme més alts, on gran nombre de nens (sobre)viuen en potholes i canonades de calefacció subterranies. Segons diuen també pateixen el carterisme, recomanant no sortir amb objectes de valor al damunt. Això ens van dir...
D'UB em va xocar el tenir edificis comunistes i vells i lletjos al costat de botigues de luxe Luis Vuitton, totes relluents i de vidre com veiem a Passeig de Gràcia. Em va xocar, la conducció, les ampolles de vodka per terra, els embussos de trànsit, els turons que envolten la ciutat coberts de petits requadres amb la seva yurta al costat corresponent, porta encarada al sud (check?).

No comments:

Post a Comment